Hoe maak je de mooiste drone foto’s?

Hoe maak je de mooiste drone foto’s?

Groot, klein, zwaar en licht. Drones zijn er tegenwoordig in allerlei formaten en gewichtsklasses en daardoor niet meer weg te denken uit de fotografie. Ideaal om vanaf onbereikbare plekken het mooiste plaatje te schieten. Na het lezen van deze blog kun jij van start met je drone om de mooiste beelden te maken.

Drone keuze

Zoals hier boven beschreven staat zijn er veel verschillende drones op de markt in diverse prijs categorieën.  Je hoeft niet perse de duurste drone aan te schaffen als je wilt beginnen. Het gaat er om wat je er uiteindelijk mee wil gaan doen; hoe vaak wil je er mee gaan vliegen? En wat is je budget? Vaak geldt de regel, hoe meer functies, te denken aan 4k opnames, ‘obstakel detectie’  following functie, cinematic mode etc., hoe duurder de drone. Ik vlieg zelf met de DJI Mavic 2 Zoom. Deze is erg uitgebreid, maar ik vlieg daar dan ook dagelijks mee. Uiteraard hangt er door al die extra functies ook een iets groter prijskaartje aan. 

Als je twijfelt hoe vaak je er gebruik van gaat maken, of gewoon eerst even kennis wilt maken met het vliegen met drones, kun je ook eerst kijken naar kijken en tweedehands drone . Een goede camera blijft wel belangrijk. Ook raad ik de functie ‘obstakel detectie’ aan. Je zult niet de eerste zijn die zijn nieuwe drone tegen de boom aan vliegt. De ‘obstakel detectie’ geeft je tenminste nog eerst een waarschuwing wanneer je ergens tegenaan dreigt te vliegen, en remt de drone vaak automatisch af.  Persoonlijk zou ik niet snel kiezen voor een budget drone van bijvoorbeeld Ali Express , dit vanwege de slechte recensies die hierover op internet te lezen zijn. De voorkeur gaat bij mij uit naar de drones van DJI & Parrot vanwege de betrouwbaarheid. Mocht je alvast een beetje rond willen kijken naar verschillende drones neem dan eens een kijkje bij droneshop.nl.  Ze hebben niet alleen een ruim aanbod van drones maar ook onderdelen. 

Locatie locatie locatie

Ik ga nooit doelloos met mijn drone vliegen. Vaak onthoud ik locaties die ik tegen kom onderweg tijdens met werk als fotograaf. Ook zoek ik veel op Google Maps naar locaties die er  interessant uit zien. Heide, bos of juist lijnen spellen in velden. Als ik de locatie heb bepaald ga ik eerst op internet zoeken of je er überhaupt mag vliegen met de drone. Hiervoor raadpleeg ik een speciale ‘no-flyzone’ kaart op internet. Dit raad ik ook iedereen aan. Want vliegen in een gebied waar eigenlijk niet gevlogen mag worden kan hoge boetes maar ook gevaarlijke situaties geven!

Weersomstandigheden

Kies altijd een droge dag uit! Niets is slechter en gevaarlijker voor je drone dan met regen en wind te gaan vliegen.  Een bewolkte donkere dag kan soms ook juist goed uitpakken. Je hebt immers geen last van tegenlicht door de zon. Tegenwoordig zijn drones steeds stabieler met het vliegen in de wind. Zelf vlieg ik tot en met windkracht 3, puur voor mijn eigen gevoel van veiligheid. Ook dien je er rekening mee te houden dat het meer van je batterij kost om tegen de wind in terug te vliegen naar je ‘homepoint’.

Compositie

Of je nu met de automatische fotografie instellingen of de handmatige instelling foto’s maakt, net als bij andere takken van de fotografie is de compositie erg belangrijk. De mooiste landschapsbeelden krijg je door de camera een beetje te kantelen, schuin naar beneden. Laat nog wel altijd een stuk horizon zien door een vierde deel van de foto te bedekken met de lucht. Wees creatief en ga eens fotograferen tijdens mist of zonsopkomst en zonsondergang, dat kan fenomenabele beelden geven!