Wat doet een vastgoed fotograaf?

 

Vastgoed fotograaf wat is dat uberhaupt? Aangezien je op deze pagina terecht bent gekomen geeft dit aan dat je waarschijnlijk op zoek ben naar een vastgoed fotograaf of je wilt jezelf gaan verdiepen in de vastgoed fotografie. Na het lezen van deze blog weet je precies wat vastgoed fotografie inhoudt.

 

Foto badkamer

1. Interieuren, bedrijfspanden?

Als vastgoed of woning fotograaf fotografeer je vaak bedrijfspanden of woningen. Deze opdrachten komen van makelaars of verhuur organisaties.

Indien je een woning gaat fotograferen kom je bij mensen thuis. Je fotografeert alle vertrekken in de woning en de buitenkant. Indien je bedrijfspanden gaat fotograferen (BOG) kom je in panden terecht die vaak nog volledig ingericht en in gebruik zijn door een bedrijf of het pand staat helemaal leeg. Omdat je vaak niet de reden weet waarom een woning of pand te koop komt dien je altijd beleefd te zijn. Soms kun je te maken krijgen met een gedwongen verkoop door een scheiding, een overlijden of iemand verkoopt de woning omdat hij of zij iets anders heeft terug gekocht. Wees beleefd ook al is de woning niet zo netjes als wat je had verwacht. Je bent immers het visiteplaatje voor de opdrachtgever. 

2. Fotograaf of interieur styliste?

Stel je krijgt een opdracht van een makelaar om een prachtige woning te fotograferen in Nieuw-Amsterdam. Wat de meeste mensen vaak denken is dat een fotograaf 20 foto’s maakt voor de makelaar en klaar. Dat kan op deze manier, maar het beste voor de foto’s is toch wel het huis vooraf helemaal foto geschikt maken. Deze taak kan een makelaar uitbesteden aan een interieur stylist maar vaak wordt er van jou als woning fotograaf verwacht dat jij de woning zo goed mogelijk presenteert. Dit betekent in veel gevallen dat je zo veel mogelijk persoonlijke spullen gaat opruimen/verstoppen voor de foto’s. Hierdoor liggen er geen storende losse spullen in beeld op de foto. Dit kost vaak veel tijd; iets waar je altijd rekening mee moet houden met het inplannen van de afspraak.

De bewoners moeten altijd goed geinformeerd worden over de voorbereiding. Geef altijd aan dat er zoveel mogelijk opgeruimd moet worden voor deze afspraak. Dit scheelt enorm veel tijd voor jou als fotograaf; zo kun je niks over het hoofd zien en je focussen op het maken van de juiste foto’s.

Gasselternijveen
Vastgoed fotografie Erica Drenthe

3. Foto’s en video? 

De tijd van een paar foto’s maken en op Funda plaatsen is voorbij. Als vastgoed fotograaf maak je tegenwoordig ook 360 graden foto’s, Matterport 3D presentaties, een woning video en drone foto’s. Dit betekent dat je altijd up to date moet zijn van de juiste apparatuur en ontwikkelingen. Het belangrijkste is dat de presentatie op Funda opvalt.  Om op te vallen maak je vaak algemene en duidelijk impressies per ruimte. Geen extreem groothoek gebruik maar realistische verhoudingen. Verder is het altijd leuk om kleine sfeer impressies/detail foto’s te maken, maar sla er niet in door.

 

 

wastafel sfeer foto bed and breakfast residence view

4. Woning inmeten NEN norm

 

Ga je als zelfstandige aan het werk dan zul je vaak de vraag krijgen of je ook een woning in kunt meten en een plattegrond kunt maken met een meetrapport. Er zijn fotografen die dit zelf doen. Ik zelf meet niet in, ik besteed dit liever uit aan een erkende inmeter. Ik vind dat een fotograaf geen inmeter hoeft te zijn. Een fotograaf is vaak creatief en heeft goede fotografie kwaliteiten. Een inmeter is vaak technisch en wiskundig goed onderlegd, dat is een hele andere tak van sport dan fotograferen. Ook kleven er wat risico’s aan als een fotograaf niet goed inmeet, Dit heeft gevolgen voor de inhoud/vierkante meters bij de verkoop. Mochten hier grote fouten in zitten kan dit gevolgen hebben voor de makelaar. Daarom besteden wij het bij Residence View altijd uit voor het beste resultaat,

 

 

5. Apparatuur

 

Wat beginnende vastgoed fotografen vaak onderschatten is dat de investeringen om te starten vrij kostbaar zijn. Je moet beschikken over een goede camera (liefst full-frame) met een lichtsterke groothoek lens.  Een degelijk statief met een waterpas. Een 360-graden camera met een statief, een videocamera,  een GoPro of een DJI Osmo pocket. Om hoogte foto’s te maken kun je een hoogte mast aanschaffen of een drone. Als je alle kosten grofweg bij elkaar op gaat tellen ben je ongeveer rond de 5000 euro kwijt. 

 

6. Loondienst of zelfstandige 

De meeste vastgoed of woning fotografen zijn in loondienst bij een vastgoed fotografie bedrijf of bij een makelaar. Maar er zijn ook fotografen die als zzp-er werken voor een makelaar of een vastgoed fotografie bedrijf.  

 

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een duidelijker beeld hebt gekregen van het werk als vastgoed fotograaf. Bent u makelaar in Drenthe en zoekt een fotograaf voor uw klanten? Neem dan vrijblijvend contact op via deze pagina –>