Welk fotografie programma is het beste?

Welk fotografie programma is het beste?

Je hebt een drone of camera gekocht, je hebt je eerste beelden gemaakt en deze wil je graag delen op social media. Je bekijkt de beelden op je computer maar merkt dan dat je toch graag nog iets meer contrast in de foto’s had willen zien. Dan komt de vraag: met welk fotografie programma kan ik de foto’s bewerken? Welk fotografie programma moet ik daarvoor kopen?

Wil jij super snel van start gaan met het nabewerken van jouw foto’s? Lees dan snel deze blog verder.

Fotografie programma Adobe lightroom

Adobe Lightroom

Mijn favoriet! Om met Adobe te kunnen werken heb je tegenwoordig een ‘creatieve cloud’ account nodig of je koopt in één keer een compleet programma. Dit laatste is enorm prijzig. Zelf betaal ik momenteel 50,00 euro in de maand en dan kan ik gebruik maken van alle Adobe programma’s.  In Adobe’s ‘Lightroom’  kun je meerdere beelden tegelijk bewerken. Je importeert de foto’s en kunt ze vervolgens stuk voor stuk bewerken of een aanpassing toevoegen op alle foto’s tegelijk. Verder kun je veel extra tools gebruiken om diverse kleuren aan te passen of filters toe te voegen. Voor beginners kunnen de programma’s van Adobe echter een wat grotere uitdaging zijn.

Adobe Photoshop

Dit is een ander fotografie bewerkings programma van Adobe. Met dit programma kun je met een foto in lagen werkenen zodoende nauwkeuriger aanpassingen aanbrengen. Zoals vlekken verwijdere of een huid retoucheren. Ook is het aanpassen van belichtingen maar ook het knippen in foto’s een optie. Het is een enorm uitgebreid programma dat ook veel wordt gebruikt door designers. Ook hier geldt weer dat je het beste een account kunt hebben bij Adobe. Persoonlijk zou ik beginners niet meteen Photoshop aanraden vanwege de moeilijkheidsgraad.

Meer info: www.adobe.com

Foto bewerkings programma Adobe Photoshop

Gimp

Dit is een gratis bewerkingsprogramma dat erg professioneel overkomt. Het lijkt veel op Photoshop en is daardoor ook wat lastig voor beginners. Ook dit programma is erg uitgebreid. Zo kun je, net als bij ‘Adobe Photoshop’ besproken is in lagen werken.

Meer info: www.gimp.org

Corel Paint Shop Pro

Dit is een van mijn eerste nabewerking programma’s en ook zeker een aanrader. Het is wel een betaald programma, maar zeker het geld waard. Je kunt met dit programma je foto’s bewerken en ook beheren en het heeft veel leuke creatieve mogelijkheden.

Meer info: www.paintshoppro.com

Google photo’s

Een simpel gratis bewerkings programma waar mee je snel aan de slag kunt gaan. Voorheen was dit ‘Picasa’. Dit programma heeft een duidelijke omgeving en is voor beginners een prima basis. Je kunt de foto’s aanpassen en zelfs objecten verwijderen

Meer info: www.photos.google.com

Deze lijst kan heel erg lang worden er zijn enorm veel programma’s. En dan het antwoord op de vraag welk programma het beste is. Het is onmogelijk om het beste programma te benoemen daar dit toch ook erg persoonlijk is en afhangt van je eigen voorkeuren. Mijn voorkeur gaat uit naar Adobe’s ‘Lightroom’ omdat ik daar het meeste mee werk.